Sveriges roll i EU
On september 19, 2018 by christopherDet började så här
Med Berlinmurens fall hösten 1989 startade diskussioner om ett EU-medlemskap för Sveriges del. Innan dess ansåg man att stormakternas motsättningar stod i vägen för ett medlemskap.
1991 lämnades en ansökan in, tre år senare undertecknades avtalet. Omkring 80 % av Sveriges befolkning gick och röstade, cirka 52 % av dem röstade för ett inträde i den folkomröstning som genomfördes 1994.
Medborgerliga rättigheter
Alla EU-medborgare har ett antal rättigheter.
Man kan rösta fram politiker som man önskar se i Europaparlamentet och man kan både resa, studera och arbeta fritt i andra EU-länder. Det går också att få hjälp av en EU-ombudsman, om man skulle bli illa behandlad av en EU-institution. För personer som önskar studera/arbeta utomlands går det att ansöka om lån genom tjänster som enklare.se alt. akademiska stipendium.
Olika parter
- Riksdagens utskott
Sammanlagt finns det 17 olika utskott, som alla har var sin ledamot, i Sveriges riksdag. Dessa ledamöter har till uppgift att förbereda alla beslut som fattas av riksdagen. Därefter förankras besluten i EU-nämnden.
- EU-nämnden
Riksdagens särskilda organ för EU-frågor. I nämnden diskuteras vilken linje Sverige bör driva i EU. EU-nämnden samråder med regeringen i vissa frågor, som i sin tur kan samråda med ministerrådet innan beslut fattas. Även statsministern rådfrågas inför möten i Europeiska rådet.
- Utskotten
Inom regeringen finns ett antal utskott, exempelvis Kulturutskottet, Finansutskottet och Konstitutionsutskottet, som alla arbetar med frågor inom sina specifika områden. Antalet platser i ett utskott bestäms av hur stort respektive parti är i riksdagen, och varje utskott har en ordförande.
Utskottens sammanträden är icke officiella, vilket möjliggör diskussioner om känsliga politiska frågor. De förslag respektive utskott lämnar till regeringen, grundar sig på en majoritetsprincip inom respektive utskott. Medlemmar i utskotten kan lämna in en så kallad reservation, i det fall någon motsäger sig framröstat förslag.
- Ministerrådet
Sverige har årens lopp haft en framträdande roll i EU. Såväl 2001 som 2009 var Sverige ordförande i ministerrådet, vilket är EU:s högsta beslutande organ.
Olika statsråd från Sveriges regering deltar i ministerrådet. Även en rad tjänstemän från Regeringskansliet samt andra svenska myndigheter bidrar genom olika arbetsgrupper som representerar landet.
- Europeiska rådet
I Europeiska rådet är det statsministern som företräder landet. Det är ett mötesforum för EU:s ledare, vilket betyder att Europeiska rådet är högsta instans för medlemsländernas politiska samarbete. Toppmöten hålls fyra gånger per år.
- Kontroll och säkerhet
Regeringens medlemmar är enligt regelverket ålagda att överlägga med Riksdagens utskott gällande olika EU-frågor. För att säkerställa att såväl Riksdagen som Regeringen sköter informationsflödet på korrekt sätt, genomförs en årlig granskning. Dessa utförs av Konstitutionsutskottet (KU).
En riksdagsledamot har också rätt att anmäla en minister till KU. Utskottet har i uppgift att undersöka huruvida anmälan är befogad eller ej. KU består av ett antal ledamöter, suppleanter och extra suppleanter.