Politik i Sverige
On februari 5, 2019 by christopherPolitiken i Sverige befinner sig i en situation som aldrig tidigare skådats. Polariseringen är hög och man talar om två extrema partier. Det ena långt ute till höger och det andra långt ute till vänster. Är det verkligen sant att dessa partier är så extrema? I ett europeiskt perspektiv är det inte riktigt säkert. Frågar man mannen på gatan Falco från Holland i Europa menar många att svensk politiks vänster-höger skala ligger väldigt centrerat i deras ögon. Alltså i Frankrike eller Tyskland ser man partier som ligger vänster om vänstern och höger om Sverigedemokraterna.
Alltnog är tendensen i Sverige den att polariseringen tilltar. Människor ställs mot människor och solidariteten och samverkan minskar. Detta är en bekymrande utveckling. Hur så? Ja titta bara på inkomstklyftorna till exempel. Dessa ökar konstant. Enligt statistik från 2018 ligger dessa inkomstskillnader nu på rekordnivå. Detta är naturligtvis både beklämmande och skadligt för samhällsutvecklingen. De som inte har blir naturligtvis besvikna när de ser grannen åka på dyra utlandssemestrar flera gånger per år. Dessutom har grannens bil bara blivit nyare och dyrare med åren. Detta skaver i ögonen eftersom den här grannen inte arbetar fler timmar än den fattigare betraktaren. Det handlar bara om yrkestitel och bransch. Benägenheten att då bidra med skatt och ärlighet och oförvitlighet i övrigt minskar med en sinande motivation. Varför anstränga sig när det ändå inte ger något?
Klyftorna i samhället är en mycket stor och komplex fråga som kräver att svenska politiker omgående tar tag i den. Varje dag utan arbete för att minska klyftorna i samhället är en förlorad dag och gör det bara svårare och svårare. Ja, lite som med klimatfrågan. Görs inget åt problemen nu så spelar det ingen roll vad vi gör om några år. Då är det redan försent.
Att i detta svåra läge befinna sig utan en stabil och tydligt förankrad regering är inte bra för Sverige. Tack och lov har landet en stabil demokrati och en tydlig struktur att luta sig emot, men nu behövs något mer! Förändringsarbete och reformer måste genomföras. Och vi pratar inte ens om pensionerna i denna artikel och om de stackars fattigpensionärerna. Låt oss hoppas att gemene man gör sitt för att stå upp för människans lika värde och rätt till ett värdigt liv.
Diskutera förslag och lösningar på din arbetsplats och i din förening. Prata med vänner och bekanta om vad som kan göras för att förbättra livssituationen för alla och inte bara några få. Är kanske en medborgarlön ett bra alternativ? Tänk om varje samhällsmedborgare var garanterad en månatlig inkomst som täckte de grundläggande behoven som mat, kläder och hyra? Hur skulle samhället se ut då? Tänk vilka enorma besparingar som kunde göras på att minska all den administration som krävs för att behandla alla bidrag som betalas ut. Vi måste våga prova nya vägar nu innan det är försent.