Den största decentraliseringen på ett decennium
On februari 5, 2018 by christopherKampen mellan städer och landsbygd; mellan storstad och småstad har länge varit aktuell i svensk politik. Den svenska demokratin representerar alla medborgare, men trots det är den största mängden av statens arbeten fokuserade på storstäderna, särskilt myndigheterna. När systemet sattes på plats var detta kanske logiskt, men tack vare teknologisk utveckling har dessa förutsättningar radikalt förändrats. Vi lever också i en tid där fler och fler ser värdet av att bo utanför storstäderna, men ser få möjligheter att bygga en karriär och ett liv där. Storstäderna har dessutom plågats av alltför snabba befolkningsökningar, delvis som följd av invandring från andra länder, och delvis som följd av en utbredd invandring från andra delar av Sverige. Nu letar politiker efter sätt att skapa arbetsmöjligheter i landets småstäder för att lätta på trycket på storstäderna. Som en del av detta har regeringen bestämt att en decentralisering av staten ska äga rum, och flera myndigheter ska flytta från storstäderna.
Stad och land
Fler och fler på landsbygden och i småstäderna har menat att staten länge struntat i att investera i deras områden. Men flera hundra arbeten, närmare bestämt mellan 500 och 550 arbeten ska nu flyttas från Stockholm till olika orter runt om i Sverige. De som arbetat på dessa myndigheter innan har av förklarliga skäl varit besvikna. De kommer nu antingen tvingas flytta från sina hem till nya städer, eller helt enkelt leta efter nya jobb. Å andra sidan är det viktigt att vi inser att Stockholm, Göteborg och Malmö står för en minoritet av den svenska befolkningen. Är det verkligen rättvist att alla statens arbetsuppgifter ska fokuseras på dessa städer? Förut var det så att eftersom den mesta av kommunikationen var tvungen att ske med brev och kurir så var det till en viss grad nödvändigt att statens myndigheter fanns nära varandra. Men efter att den digitala revolutionen inletts har geografisk distans förlorat i princip all sin betydelse. Även om två myndigheter har sina lokaler precis bredvid varandra kommer de ändå att kommunicera via mail och telefoner.
Jobba för myndigheterna
För dem som bor utanför storstäderna är detta väldigt välkommet. Det finns utan tvekan många medborgare som skulle kunna göra gott för våra myndigheter och för vår stat, men som inte vill flytta ifrån sina hemstäder. Genom att flytta jobben till olika orter kan vi locka ny kompetens till dessa positioner, men framförallt göra en mer rättvis fördelning av jobben. Ifall du bor någonstans där dessa kanske detta är en ny karriärmöjlighet. Med en gedigen utbildning kan detta vara en både bekväm och utmanande karriär. Om du vill öka dina chanser kan du läsa gamla högskoleprov, och med ett bra resultat finns inga gränser för vart du kan arbeta. Kritiker till decentraliseringen menar att mycket kompetens kommer gå förlorad eftersom de flesta vill bo i storstäderna. Men att de flesta vill bo i storstäderna är sannolikt en konsekvens av att staten inte investerat i att göra det möjligt att bygga en ramtid och karriär i en svensk småstad.