De olika blocken
On februari 1, 2017 by christopher
Partierna i Sveriges riksdag är idag uppdelade i två block. Vänsterblocket och det borgerliga blocket. I vänsterblocket ingår Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Dessa hade under ett par år även en överenskommelse där de kom att tillsammans arbeta under namnet “de rödgröna”. Den överenskommelsen avslutades dock i slutet av 2010, inte mer än två månader efter riksdagsvalet.
Det borgerliga blocket består av Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. De kallas även för högerblocket eller den blå sidan. Alla fyra driver en blå politik och håller ofta varandra om ryggen. Utanför blocken står Sverigedemokraterna som varit med i riksdagen sedan 2010 men ännu inte ingått samarbete med något annat parti. Detta sägs vara på grund av den bruna och högerextrema politik de driver inte går ihop med de andra partiernas politik.
Block med mjuka kanter
Från början var Sveriges riksdag väldigt tydlig i sin uppdelning. De rödgröna som tidigare även kallade sig det socialistiska blocket stod starkt enade även om Vänsterpartiet har sina rötter i en kommunistisk ideologi och Miljöpartiet hellre ville kalla deras politik för röd och grön. Med åren har det ändrats och främst Miljöpartiet har valt att ta avstånd i många frågor och även öppnat upp för att samarbeta med partier från det borgerliga blocket, men än så länge utan några större resultat.
Även hos det borgerliga blocket börjar meningsskiljaktigheterna röra om och samarbetet partierna emellan börjar bli mindre tydlig. Många spår att gränserna mellan blocken så småningom kommer att suddas ut och samarbeten över blockgränserna kommer bli allt vanligare. Redan idag har många kommuner struntat i blockkpolitiken och istället bildat “regnsbågskoalitioner” där blå, röda och gröna samarbetar.
När nya partier tar sig in
De senaste decennierna är det endast ett parti som lyckats ta sig in i riksdagen utöver de sju som ingår i de två olika blocken. Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagsvalet 2010 med 5,7% av rösterna. Gränsen för att få komma in i riksdagen är 4%. Även Feministiskt Initiativ var nära på att ta sig in men föll på mållinjen och hamnade strax under spärren när alla röster var räknade. När ett nytt parti kommer in väljer de själva vilka de vill samarbeta med eller om de vill stå helt själva. Hade FI! kommit in hade de förmodligen gått till vänsterblocket då deras politik är starkt vänster.