På vilket sätt påverkar politik oss konkret i vardagen?
On mars 8, 2018 by christopherPolitiken är en av de mest centrala delarna av vårt samhälle och det finns få områden i våra vardagliga liv som inte berörs eller har berörts av politik. Historiskt sett har politiken varit begränsad till särskilda frågor, men i och med demokratin har dess användningsområden spridit sig snabbt. Det beror på att demokratin gav medborgare ett verktyg för att åtgärda de problem som väljare stod inför. Ett exempel är fattigdom. Förr i tiden ansågs det vara en naturlig del av världen och kungar och adelsmän gjorde inte mycket för att hjälpa fattiga bönder. I dag är en stor del av vår stat utformad för att försöka garantera medborgare en så hög levnadsstandard som möjligt och erbjuda garantier samt skyddsnät mot att falla ner i fattigdom. Under 1900-talet har demokratin ändrat det som anses vara politisk på ett radikalt sätt. Vi ska här kort gå igenom några sätt genom vilka politiken berör våra vardagsliv.
Vardagen och framtiden
Att vår vardag innehåller så lite plågor, i jämförelse med andra länder, beror på att politiker och väljare medveten format samhället i det syftet. På samma sätt måste vi i dag se vilka problem vi har, vilka vi kommer att få i fortsättningen och göra viktiga beslut utifrån det. i Finland ska ett nytt forskningsprojekt reda ut just hur dagens politiska beslut kommer att påverka framtidens medborgare, alltså våra barn och barnbarn. Ett av de främsta politikområdet i detta avseende är miljöfrågan. Att minimera vår klimatpåverkan och lämna efter oss en så hälsosam planet vi kan till våra barn är antagligen en av de viktigaste frågorna vi står inför. För att göra detta måste vi ändra på beteende i våra under vardagar: åka mindre bil, duscha kortare, välja förnybar energi o.s.v. Staten kan på flera vis göra förändringar för att få oss att göra andra i vardagen. Vill de att vi ska åka miljövänligare bilar kan de till exempel införa en en höjd skatt på bensin eller en lägre skatt på elbilar.
En politik för framtidens vardag
Det är väldigt viktigt att inse allvaret i att lägga sig i medborgares vardagsliv. De flesta svenskar hade nog ansett det nödvändigt att staten och politiken gör det men hade likväl förstått att om staten lägger sig i våra liv måste de ha goda anledningar samt att det görs ansvarsfullt. Forskare har ofta varit kritiska till brist på långsiktigt tänkande i beslutsfattandet, vilket är väldigt oansvarigt med tanke på de problem vi står inför. Likväl måste politikerna förstå att hur väl politiken är menad så måste man minimera negativa effekter på folkets vardagsliv. när vi med våra skötväskor och matkassar tar hand om våra liv och familjer är det viktigt att vi inte ser statens interventioner som ett hinder och som en plåga, det kan få till och med den mest genomtänkta och välmenande politiken att bli förtryckande i medborgarens ögon. Men samtidigt måste vi genomföra mycket stora förändringar till vår värld, även om de sannolikt kommer orsaka besvär, det gäller kanske att göra det diplomatiskt.