Partiledare i Sveriges riksdag
On mars 29, 2017 by christopher
Sverige har idag åtta partier som sitter i riksdagen. Alla partier leds av antingen en partlediare, eller som i miljöpartiet av två språkrör. Partiledaren är den som har sista ordet i de beslut som partiet tar, och som godkänner partiprogram och tar partiet framåt. Vanligtvis är det även partiledaren i det vinnande partiet i riksdagsvalet som blir Sveriges nya statsminister.
Sveriges partiledare 2017
- Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna. Har suttit på sin position sedan 2012 och är sedan 2014 även Sveriges statsminister
- Jonas Sjöstedt, har frontat vänsterpartiet sedan 2012 då han tog över partiledarrollen efter Lars Ohly.
- Isabella Lövin och Gustaf Fridolin, språkrör för Miljöpartiet de gröna. Lövin valdes in som språkrör under kongressen 2016 och var för många okänd tidigare. Fridolin har varit en frontfigur för partiet länge och suttit som språkrör sedan 2011.
- Anna Kinberg Batra, partiledare för moderaterna sedan början av 2015. Har en lång politisk karriär bakom sig och har bland annat varit politisk sakkunnig hos Carl Bildt.
- Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Har styrt partiet sedan 2011 men kom in i riksdagen redan fem år tidigare som riksdagsledamot.
- Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna sedan 2015. Yngst av alla partiledare och leder riksdagens mest konservativa parti. Arbetar hårt för att partiet ska bli mer folkkärt och klara av 4%-spärren även nästa val.
- Jan Björklund, den partiledare som har suttit längst då han har frontat Liberalerna (tidigare Folkpartiet) sedan 2007. Har tidigare varit vice statsminister samt utbildningsminister.
- Jimmie Åkesson, partiledare för riksdagens nyaste parti Sverigedemokraterna. Tog sig in i riksdagen genom valet 2010 med Åkesson i spetsen.
Partiledare vi minns
Politiska partier byter vanligtvis partiledare med 5-10 års mellanrum. Det finns inga regler för när man behöver byta utan partiet själva väljer detta och röstar fram en ny partiledare när den gamla vill eller blir tvungen till att sluta. Vissa partiledare håller låg profil och blir snabbt bortglömda efter att de avgått från sin position. Men det finns de som gör ett stort avtryck både inom politiken och hos det svenska folket och blir ihågkomna långt efter att de försvunnit från ledarpositionerna.
Gudrun Schyman, en av Sveriges främsta feminister och vänsteraktivister blev mest känd när hon var partiledare för Vänsterpartiet fram till 2004. Efter det har hon fortsatt skapa rubriker med sitt nya parti Feministiskt Initiativ. 2010 eldade de upp 100 000 svenska kronor för att uppmärksamma löneskillnaden mellan män och kvinnor.
Carl Bildt var Sveriges statsminister under åren 1991-1994 och fortsatte sedan inom moderaterna och var utriksminister under åren 2006 – 2014. Han är fortfarande politiskt aktiv och ses av många som en av Sveriges främsta och skarpaste politiker. Trots detta är han bland den yngre generationen kanske mest känd på grund av hans djärva och ibland till synes tanklösa uttalanden på det sociala mediaforumet Twitter.