Riksdagens olika ministrar
On januari 25, 2017 by christopher
Det parti som vinner riksdagsvalet bildar regering med en statsminister och i dagsläget 23 ministrar. Eftersom Socialdemokraterna vann förra valet är det dessa som bildat regering, den här gången tillsammans med Miljöpartiet. Tidigare år har även Vänsterpartiet varit med men Stefan Löven valde att säga nej till dem vilket betyder att Sveriges ministrar nu endast är från S och Mp.
Statsministern väljer själv ut vilka han vill ha med på ministerpositioner, oftast är de utvalda personer som verkat länge inom politiken och med stor kunnighet inom sitt område.
Ministrarnas uppgift
Alla olika ministrar har varsitt ansvarsområde. Deras uppgift är sedan att genomföra riksdagens beslut, se över Sveriges lagar och bestämma om nya lagar. Ministrarna är oftast ansiktet utåt och har det yttre ansvaret i en viss typ av politisk fråga. Ett exempel är utbildningsministern som bestämmer och står till svars över hela Sveriges skolpolitik.
Ministerposter att hålla reda på
Vissa ministrar sticker ut mer än andra rent personligt, och vissa ministerposter är mer omtalade och bär ett större ansvar än andra.
Bland de viktigaste att ha koll på finns arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (M). Skola och arbete påverkar nästan alla i samhället någon gång i livet och det är viktigt att det fungerar. Finansministern Magdalena Andersson (S) bär ett tungt ok då hon har ett ansvar över landets ekonomi. Utrikes- och Inrikesministern är de vi ofta hör uttala sig när stora saker händer i Sverige eller runt om i världen. Utrikesminister idag är Margot Wallström (S) och inrikesminister är Anders Ygeman (S). Totalt är idag sex av ministrarna från Miljöpartiet och resterande sjutton är från Socialdemokraterna, vilket inte är så märkvärdigt med en socialdemokratisk ledare.