Sveriges barn- och familjepolitik
On juni 20, 2017 by christopherPolitik har stort inflytande på barnfamiljer och deras liv. Lyckligtvis har barn och föräldrar i Sverige mycket bra förutsättningar för deras start i livet, tack vare svensk lagstiftning.
Den lagstiftningen innebär till exempel att vi har allmän förskola, och att alla barn från 1 års ålder erbjuds plats i förskola om föräldrarna arbetar, studerar, är föräldralediga eller är arbetslösa. Det betyder att kvinnor (eller män) i Sverige inte måste överge sina karriärer för att stanna hemma och ta hand om barnen, så som är fallet i många andra länder där förskola är en dyr lyx, och inte en rättighet.
Nya föräldrar har också rätt till betald föräldraledighet, baserad på deras tidigare inkomst. Föräldrar har rätt att vara lediga i 18 månader efter barnets födsel, en rättighet som mammor och pappor kan utnyttja i lika stor grad.
Ytterligare ett politiskt beslut som påverkar svenska barnfamiljers liv är barnbidraget, som infördes redan år 1937. En skillnad mellan barnbidraget då och nu är dock att det till en början var inkomstbaserat. Numera får alla familjer ett fast belopp i bidrag, oavsett hur mycket föräldrarna tjänar. Syftet med bidraget är att de ekonomiska skillnaderna mellan familjer utan barn och familjer med barn ska bli jämnare – helt enkelt att förbättra barnfamiljers ekonomi. Med hjälp av barnbidraget kanske familjer som annars inte skulle ha haft råd kan köpa nya skor till barnet, uppgradera till en bättre barnvagn (som Bugaboo Buffalo) eller låta barnet ägna sig åt en sport på fritiden. Det bidrar med andra ord till en bättre uppväxt för alla barn i Sverige.